Kamperen in Duitsland, de Fichtelsee

Op 27 juli 2007 hadden we de tent ingepakt vanuit Slovenie en gingen we op zoek naar een camping in Duitsland dichterbij huis. De beste optie was iets noordelijker en zodoende gingen we voor het eerst kamperen in Oost-Duitsland.

Camping Fichtelsee in Duitsland | Fichtelberg

onze plek op camping Fichtelsee

Vooraf hadden we al wat campings in Duitsland uitgezocht, en uiteindelijk zijn we terechtgekomen op Camping Fichtelsee in de plaats Fichtelberg in Oost-Duitsland. Camping Fichtelsee is een nette camping met luxe faciliteiten.
De camping ligt op 800 m hoogte in het Fichtelgebergte vlakbij de Fichtelsee. Helaas was er 's ochtends een vast "Duits" ritueel: gezamenlijk en luidruchtig brood halen...

zonlicht camping Duitsland

  

 

 

 

 

Het Fichtelgebergte in Duitsland

Het Fichtelgebergte is een gebied in Beieren in Oost-Duitsland. Het gebied is erg sprookjesachtig door de vele (naald)bossen. De hoogste top van het Fichtelgebergte is de Schneeberg, ca. 1.053 m hoog.

Vanuit het Fichtelgebergte ontspringen vier belangrijke rivieren: de Weiße Main, Eger, Naab en Saale. Elke rivier stroomt naar een andere windrichting: de Weiße Main naar het westen, de Sächsische Saale naar het noorden, de Eger naar het oosten en de Fichtelnaab naar het zuiden. Om deze reden noemt men het gebergte al eeuwenlang de "navel van Europa". Er bevinden zich vele beschermde venen en moerassen, die belangrijk zijn als waterreservoirs en die de bronnen van de vier hoofdrivieren en de talrijke beken voeden. Ongeveer 40% van alle op aarde voorkomende gesteenten, mineralen en ertsen zijn te vinden in het Fichtelgebergte. Het overgrote deel van het gesteente bestaat uit graniet. Het gebergte is rijk aan ertsen: vooral tin en ijzer, maar ook goud en zilver.

De streek heeft een rijke geschiedenis en is bekend om zijn porseleinindustrie. Het is het hele jaar door een geliefde vakantiebestemming.

uitzicht Fichtelgebergte uitzicht Fichtelgebergte en dorpjes


Het meer de Fichtelsee

De Fichtelsee ligt op loopafstand van camping Fichtelsee (vandaar de naam). Deze See is een in het verleden kunstmatig aangelegd meer. Door de extreme zuurgraad (gemiddelde pH-waarde is 4,2) komt er geen vis in voor. Je kunt goed zwemmen in de Fichtelsee. Verder worden er vanaf het Waldhotel aan de overkant waterfietsen en bootjes verhuurd. Wij vonden het meer daar overigens niet groot genoeg voor.. We hebben zelf maar naar de overkant gezwommen! Je loopt ook eenvoudig om het meer heen.

Fichtelsee Fichtelsee met Waldhotel

Fichtelsee uitzicht

 

De berg Ochsenkopf

Vanaf de zuidkant van de berg Ochsenkopf hebben we in de kabelbaan gezeten, vanaf het dorp Fleckl. We hadden besloten om zowel heen als terug met de kabelbaan te gaan vanwege het mooie uitzicht. De berg is 1024 m hoog, en de kabelbaan leidde ons naar de top. Op de top van de Ochsenkopf staat een zendmast en "der Asenturm", de naam van de (uitzichts)toren op de top. De naam "Ochsenkopf" verschijnt voor het eerst in het jaar 1495 in mijnaktes. Dat zou de eerste aanwijzing zijn naar de stierenkop die in een steen gekerfd is.
Het is niet bekend door wie en wanneer de naam aan de berg gegeven is.

Kabelbaan Fichtelgebergte Uitzicht Ochsenkopf

Ochsenkopf FichtelgebergteOchsenkopf berg

Aan de stoeltjes van de kabelbaan zitten speciale houders om een fiets aan te hangen. We hebben dan ook veel goed beschermde mountainbikers gezien, die met de kabelbaan naar boven gingen en naar beneden reden. In de winter zijn er vele mogelijkheden voor skiërs met pistes en langlaufroutes. In de zomer zijn dezelfde routes nordic walking routes (oftewel wandelpaden) en zijn er paden voor downhill (fiets)activiteiten.

Dit middelgebergte is zeer geschikt voor wintersport. Het zijn dan weliswaar niet zulke spannende afdalingen als men in het hooggebergte kan treffen, gelet op de lengte en de moeilijkheidsgraad, maar zowel voor beginners als voor gevorderden zijn er goede trainingsmogelijkheden met afwisselende parcoursen. Voor langlaufers biedt het Fichtelgebergte zeer veel mogelijkheden: er bevinden zich ruim 300 loipen. Overigens hebben wij ook nog een skischans gezien in Bischofsgruen. Daar zijn er ook meerdere van in dit gebergte.

 

Natuur, cultuur en ontspanning in het Fichtelgebergte

Ben je op zoek naar natuur, cultuur en ontspanning? Dan zit je goed in het Fichtelgebirge. Er zijn vele wandelpaden in de uitgestrekte sprookjesachtige bossen waar je goed kunt lopen, fietsen en langlaufen en daarbij kunt genieten van de natuur. Ook de vergezichten op de bergtoppen zijn erg mooi. Het gebied heeft een rijke historie en er zijn dan ook vele musea. De mijnbouw was hier eens zeer belangrijk. Je kunt hier goudwassen als je wilt, maar ook diverse mijnen bezoeken. Wie wil, kan deelnemen aan boeiende natuurhistorische en mineralogische excursies, Verder kun je ook uitgebreid ontspannen in de diverse kuuroorden en zwemmen in de Fichtelsee!

Ochsenkopf afbeelding Uitzicht vanaf de kabelbaan Ochsenkopf

Terug naar het overzicht van alle vakanties.