Klimaat en natuur

Klimaat en natuur

Natuur Denemarken, het landschap

Henne en omgeving heeft een typisch duinlandschap. Hoe verder naar de zee, hoe meer grassen je ziet in het Deense landschap. Wat verder in het binnenland heb je een wat bosrijkere omgeving. Het is wat vlak, maar wel heuvelachtig op sommige plekken.

Natuur bij het Ringkobing fjord

Het Ringkøbing Fjord

Hierboven op de foto’s zie je het landschap bij het Ringkøbing Fjord (links) en het fjord bij Rinkøbing zelf. In de plaats Ringkøbing hebben we een overheerlijk visje met frites gegeten.

Weg nummer 181 loopt over de landtong Holmsland Klit met aan de ene kant de Noordzee en aan de andere kant het Rinkøbing Fjord. Overigens wordt deze ten onrechte “fjord” genoemd, aangezien het eigenlijk een lagune is, in dit geval ondiep brak water.

Water in de natuur Denemarken

De natuur in Denemarken in West-Jutland bestaat niet alleen uit duinen, maar ook uit mooie meren en riviertjes. De linkerfoto hieronder toont het meer Praestesø. Het meer Praestesø ligt vlakbij de plaats Oksbøl en is een heerlijk rustig natuurmeer, waar wij vele uurtjes hebben zitten vissen. Op de rechterfoto zie je het meer Gaerup so vlakbij Gaerup Strand.

Klimaat Denemarken

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat. De verschillen tussen zomer en winter zijn niet zo groot. Over het algemeen is het vrij zonnig in Denemarken. Het klimaat is vergelijkbaar met het klimaat in Nederland. De zomers zijn vrij aangenaam met temperaturen tussen de 15 en 30 graden. Denemarken heeft wel meer zonuren dan Nederland. Wij hebben gedurende onze vakantie in Denemarken ook fijne temperaturen gehad met genoeg zonneschijn. Het waaide wel veel en soms was de zon te sterk en moesten we vluchten naar de schaduw.
Meer Denemarken

Vissen is een heerlijke ontspannende bezigheid, en wij mogen dat graag doen. Voor het vissen in Denemarken hadden we – naast de nationale visvergunning – een speciale vergunning nodig die geldig was voor drie verschillende (lokale) natuurwateren.

Beide meren (links: Praesteso en rechts: Gaerup so) zitten flink vol vis, zoals voorn, brasem en baars. In het meer Gaerup so zat ook forel. We zagen heel wat forellen boven het water uit springen. Lees hier meer over vissen in Denemarken.

Meer info Denemarken

Meer weten over onze vakantie? Lees via onderstaande links verder.