Bezienswaardigheden Harz

Bezienswaardigheden Harz

Marktplein van Halle in de HarzBenieuwd naar de bezienswaardigheden in de Harz? Lees hieronder verder over enkele interessante bezienswaardigheden in de Harz en omgeving tijdens een weekje zomervakantie in augustus. Ook vind je enkele tips wat het bezoeken (of doen) waard is, van bezienswaardigheden die wij zelf gemist hebben.

Wat te doen in de Harz in de zomer

De Harz in Oost-Duitsland als vakantiebestemming is voor veel Nederlanders bekend als wintersportgebied. Toch is het ook in de zomer een fijne bestemming met leuke bezienswaardigheden.

In de zomer is het geschikt voor zowel rust en wandelen, als ook voor actieve vakanties (moutainbiken, klimmen, paardrijden). Er zijn vele kastelen en ruïnes, mooie historische dorpjes en natuurlijke trekpleisters.
Dorpjes en steden in de Harz

In de Harz zijn verschillende dorpjes die leuk zijn om te bezoeken. De meeste dorpen worden gekenmerkt door een grote hoeveelheid vakwerkhuizen, met de typische historische balken (houtverbindingen) die je veel ziet in Duitsland. Eén van de bekendere (historische) plaatsen in de Harz is Wernigerode en Quedlinburg. Beide plaatsen lagen wat wat ver weg van ons vakantiehuisje. Op zich was het best af te rijden, maar we hadden tenslotte maar een week vakantie. We hadden dus niet genoeg tijd om alle leuke plaatsjes te bekijken.

Op de foto rechtsboven zie je het marktplein in Halle. Opvallend mooi zijn de gekleurde panden op het plein. Bekijk hieronder een overzicht van de dorpen en steden die we bezocht hebben in en aan de rand van de Harz.

De stad Halle nabij de Harz

Halle is de grootste stad in de staat Saksen-Anhalt, waar de Harz (gedeeltelijk) in ligt. De stad heeft vele historische gebouwen en kerken. Je kunt er ook prima winkelen.

Rechts op de foto de Roter Turm op het marktplein in Halle en links de Marktkirche in Halle.

Hettstedt

Hettstedt vonden we niet heel bijzonder. Er waren wel enkele mooi gekleurde huizen en vakwerkhuizen. Wat dat betreft vakwerk en historie kun je waarschijnlijk meer bijzondere vakwerkhuizen zien in Stolberg, wat voor ons wat te ver was.

Sangerhausen

Doorkijkje in SangerhausenNadat we de Rosengarten nabij Sangerhausen hebben bekeken, zijn we door Sangerhausen gelopen. Ook weer een stad met historische bouwwerken, waaronder kerken.

Links op de foto een doorkijkje in een steeg in Sangerhausen.

Thale in het Harzgebergte

Thale ligt in (aan de rand van) het Harzgebergte. Thale is vrij toeristisch, en is met name een uitgangspunt voor uitstapjes met één van beide kabelbanen, een dierentuin en vele wandelroutes, de Heksentanzplatz, etc. Onderaan bij de vertrekpunten van de kabelbanen zijn ook vele activiteiten en attracties, met name voor kinderen, zoals een survivalroute. Zelf hebben we de kabelbaan naar de Hexentanzplatz genomen. Meer over de mooie natuur en uitzichtspunten.

Wippra

Wippra is een klein dorp waar voor ons niet heel te beleven viel in de tijd dat wij er waren. Het is wel een goed uitgangspunt voor wandelingen. In Wippra kun je een trein nemen die langs allerlei mooie plekjes door het Wipperdal gaat. Goeie tip, zeker als je met kinderen op pad bent.

Bekijk meer foto’s en lees verder over onze vakantie naar de Harz: algemeennatuur.