Bezienswaardigheden: Zweden natuur

Bezienswaardigheden: Zweden natuur

Landschap Zweden, natuur

Zuid-Zweden bos, een elandWat voor landschap heeft Zuid-Zweden? De natuur in Zweden is heel veelzijdig. In het deel waar wij op vakantie geweest zijn (in het noorden van de provincie Skåne) begint het ruwe landschap. Als je wat zuidelijker bent in Zweden, heb je een wat glooiend/vlakker landschap met veel landbouw. In de buurt van ons vakantiehuis in Asljunga is het Zweedse landschap al een stuk ongerepter.

Bosrijke en glooiende natuur Zweden

Glooiend landschap in Zuid-ZwedenDe natuur in Zweden is dus in het noorden veel ruwer dan in het zuiden. Op de foto’s hierboven zie je hoe de omgeving in het noordelijkere deel van de provincie Skåne is: bosrijk en glooiend. Bovendien is de natuur ook wat rotsiger dan in het uiterste zuiden van Zweden. Je kunt kilometers rijden zonder een huis of mens tegen te komen. De Zweedse natuur is echt een verademing!

Het meer Åsljungasjön

Het Meer AsljungasjonOns vakantiehuisje lag pal tegenover het meer Åsljungasjön, op zo’n 100 meter afstand. Het meer is niet bijzonder groot, maar leent zich wel goed voor een roeibootje, zeker voor kinderen. Bij ons vakantiehuisje hoorde ook een roeiboot die we mochten gebruiken.

Het meer Åsljungasjön is verder ook een heel fijn meer om in te vissen. Er zijn vele plekken aan het meer waar je goed kunt zitten. Wij zaten zelf elke avond heerlijk te vissen aan dit meer. Lees meer over vissen in Zweden.

Het meer Asljungasjon Ondergaande zon bij het Zweedse meer
Klimaat Zweden

Tijdens onze vakantie (van 11 juli t/m 18 juli 2009) hebben wij heel mooi weer gehad in Zweden. Het klimaat in Zuid-Zweden is gematigd, het heeft een zeeklimaat. De gemiddelde temperatuur in het zuiden is 21 graden, gelijk aan Nederland, waarbij tropische temperaturen tot over de 30 graden voor kunnen komen. In Göteborg heeft men gemiddeld 275 zonuren gemeten voor juli ten opzichte van 186 in de Bilt, en 11 regendagen ten opzichte van 14 in De Bilt. In het noorden van Zweden zijn er zelfs veel meer zonuren dan in Nederland. De bergen van Noorwegen werken beschermend voor het binnenland van Zweden. Al met al een misvatting dat Zweden een koud en nat land zou zijn! Zweden heeft een goed klimaat in de zomer, een fijn land om je zomervakantie door te brengen.

Foto’s natuur Zweden | bijzondere wolken

Mooie wolken Regenwolken

Meer over onze vakantie in Zweden: