Kamperen bij de Fichtelsee

Kamperen bij de Fichtelsee

Op 27 juli 2007 hadden we de tent ingepakt vanuit Slovenië en gingen we op zoek naar een camping in Duitsland dichterbij huis. De beste optie was iets noordelijker en zodoende gingen we voor het eerst kamperen in Oost-Duitsland.

Camping Fichtelsee in Duitsland | Fichtelberg

Vooraf hadden we al wat campings in Duitsland uitgezocht, en uiteindelijk zijn we terechtgekomen op Camping Fichtelsee in de plaats Fichtelberg in Oost-Duitsland. Camping Fichtelsee is een nette camping met luxe faciliteiten. De camping ligt op 800 m hoogte in het Fichtelgebergte vlakbij de Fichtelsee. Helaas was er ’s ochtends een vast “Duits” ritueel: gezamenlijk en luidruchtig brood halen…

Het Fichtelgebergte in Duitsland

Het Fichtelgebergte is een gebied in Beieren in Oost-Duitsland. Het gebied is erg sprookjesachtig door de vele (naald)bossen. De hoogste top van het Fichtelgebergte is de Schneeberg, ca. 1.053 m hoog.

Vanuit het Fichtelgebergte ontspringen vier belangrijke rivieren: de Weiße Main, Eger, Naab en Saale. Elke rivier stroomt naar een andere windrichting: de Weiße Main naar het westen, de Sächsische Saale naar het noorden, de Eger naar het oosten en de Fichtelnaab naar het zuiden. Om deze reden noemt men het gebergte al eeuwenlang de “navel van Europa”. Er bevinden zich vele beschermde venen en moerassen, die belangrijk zijn als waterreservoirs en die de bronnen van de vier hoofdrivieren en de talrijke beken voeden. Ongeveer 40% van alle op aarde voorkomende gesteenten, mineralen en ertsen zijn te vinden in het Fichtelgebergte. Het overgrote deel van het gesteente bestaat uit graniet. Het gebergte is rijk aan ertsen: vooral tin en ijzer, maar ook goud en zilver.

De streek heeft een rijke geschiedenis en is bekend om zijn porseleinindustrie. Het is het hele jaar door een geliefde vakantiebestemming.

Het meer de Fichtelsee

De Fichtelsee ligt op loopafstand van camping Fichtelsee (vandaar de naam). Deze See is een in het verleden kunstmatig aangelegd meer. Door de extreme zuurgraad (gemiddelde pH-waarde is 4,2) komt er geen vis in voor. Je kunt goed zwemmen in de Fichtelsee. Verder worden er vanaf het Waldhotel aan de overkant waterfietsen en bootjes verhuurd. Wij vonden het meer daar overigens niet groot genoeg voor.. We hebben zelf maar naar de overkant gezwommen! Je loopt ook eenvoudig om het meer heen.
De berg Ochsenkopf

Vanaf de zuidkant van de berg Ochsenkopf hebben we in de kabelbaan gezeten, vanaf het dorp Fleckl. We hadden besloten om zowel heen als terug met de kabelbaan te gaan vanwege het mooie uitzicht. De berg is 1024 m hoog, en de kabelbaan leidde ons naar de top. Op de top van de Ochsenkopf staat een zendmast en “der Asenturm”, de naam van de (uitzichts)toren op de top. De naam “Ochsenkopf” verschijnt voor het eerst in het jaar 1495 in mijnaktes. Dat zou de eerste aanwijzing zijn naar de stierenkop die in een steen gekerfd is.
Het is niet bekend door wie en wanneer de naam aan de berg gegeven is.