Pintxos in Bilbao – culinair genieten

Pintxos in Bilbao – culinair genieten

Als je het hebt over Baskenland, dan heb je het al snel over pintxos. Elke bar waar je naar binnen gluurt zie je wel wat lekkers uitgestald staan op de bar. Tijdens onze citytrip naar Bilbao hebben we er volop van mogen genieten, wat een heerlijkheid!

Wat zijn Pintxos?

Pintxos zijn van oorsprong kleine belegde (stok)broodjes aan prikkers die je in de ochtend met een kop koffie of later op de dag met een drankje eet. Ze komen oorspronkelijk uit Noord-Spanje, maar zijn tegenwoordig ook in andere plekken in Spanje terug te vinden. Pintxos is de Baskische schrijfwijze en pinchos de Spaanse. Het zijn in principe hapjes, maar je kunt er zoveel eten en je krijgt zoveel lekkers, dat je ze ook prima als maaltijd kunt eten. Wij betaalden in 2019 tussen de Euro 1,00 en Eur 2,00 per hapje en je krijgt er echt niet weinig op! Met zo’n 5 pintxos per persoon zit je al aardig vol.

Het afrekenen en aantal prikkers

Je leest op veel sites dat je het aantal prikkers moet afrekenen, maar dat was in Bilbao niet het geval. Meestal betaalden we direct per bestelling en soms pas later na meerdere bestellingen. Sterker nog, in een van onze favoriete restaurants zaten er niet eens prikkers in! Ook waren er hapjes zonder brood, zoals de Spaanse tortilla.
Overal culinair genieten

Toen wij aankwamen in Bilbao zagen we deze reclame. Dit klopt helemaal! Wat hebben we lekker gegeten in Bilbao, één van de steden in het Baskenland. Lees ook meer over eten en drinken in Bilbao op mijn kookwebsite.

Wij hebben in de buurt van ons hotel een restaurant gevonden, Bilau, waar we meerdere keren pintxos als avondmaaltijd hebben gegeten. Je zat er heerlijk, de bediening was vriendelijk tegen ons en de pintxos smaakten superlekker. Verder kun je prima terecht in Casco Vieje (de oude stad) en in de Mercado de la Ribera als je pintxos wilt eten.

Meer over onze citytrip naar Bilbao

Lees meer over onze stedentrip naar Bilbao: